Rastlinné klíčky - zdroj vitamínov, enzýmov a živej energie v zime

Matúš Ritomský

Pri klíčení semien prebiehajú v rastlinách najaktívnejšie životné procesy a mobilizujú sa v nich najhodnotnejšie látky. Rozvíjajúce sa klíčky obsahujú množstvo vitamínov, biologicky plnohodnotných rastlinných bielkovín, lecitín, minerálne látky, stopové prvky, sacharidy a balastné látky.

Rastlinné klíčky predstavujú najbohatší zdroj enzýmov podporujúcich trávenie, vďaka čomu ich organizmus môže veľmi dobre spracovať. Klíčenie je najlepší spôsob ako sa presvedčiť, že najzdravšie potraviny sú tie, ktoré vznikajú prirodzeným procesom a nie tie, ktoré hádžeme do košíkov z regálov alebo chladiacich boxov v obchodných domoch. V zimnom období môžu klíčky pomôcť nahradiť nedostatok čerstvej surovej rastlinnej potravy.

Na klíčenie možno použiť väčšinu dostupných semien. Najlepšie klíči šošovica, fazuľa mungo, pšenica a semienka redkvičky, na klíčenie sú tiež vhodné slnečnicové, sezamové a tekvicové semienka, pohánka, ľan, väčšina bôbov (napr. sójové), hrach, mandle, ovos, raž, jačmeň, žito, kukurica a proso. Samozrejme, semená určené na klíčenie musia mať neporušenú šupku, mali by byť čo najčerstvejšie, nepoškodené a chemicky neošetrené.

Samotné klíčenie je jednoduché, potrebujete niekoľko sklenených nádob na zaváranie, pitnú vodu a čerstvé semená. Semená prepláchnete, nasypete do sklenenej nádoby a asi na 12 hodín (na noc) zalejete vodou. Po uplynutí tejto doby vodu zlejete, ak v nádobe nezostala žiadna voda znamená to, že jej nabudúce musíte dať do nádoby viac. Voda, ktorú zlejete je vhodná na zalievanie rastlín. Semená v sklenenej nádobe znovu dobre prepláchnite a zbytok vody nechajte odkvapkať (môžete použiť sitko na hrdlo nádoby), nadbytok vlhkosti v tejto fáze môže spôsobiť plesnivenie semien. Preplachovanie potom opakujeme každých 12 hodín (ráno a večer). Nádobu s klíčkami nechávame v teple (okolo 21 stupňov celzia) a v tme. Semená začnú klíčiť v priebehu 36 hodín, za 3-4 dni by mali byť klíčky dostatočne dlhé a vhodné na konzumáciu. Klíčky môžete spotrebovávať okamžite, alebo skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách.

Využitie klíčkov vo vašej kuchyni môže byť rôzne. Dajú sa používať rovnako ako surová zelenina, do šalátov, ako príloha k všetkým jedlám. Obilné klíčky sú vhodné do obilných kaší, ovocných šalátov a podobne. Niektoré druhy klíčkov majú špecifickú chuť a možno ich používať ako korenie. Nedoporučujem klíčky tepelne upravovať, pretože tým by sa z nich stratili najcennejšie látky a bola by určite škoda zabíjať varením takú živú potravu, akou sú klíčky.

Prajem veľa šťastia pri klíčení a dobrú chuť

spracoval Matúš Ritomský