Bylinky na jeseň

J.Janča a J.A.Zentrich

Liečivé rastliny a ich použitie.

Baza Čierna

Plody zbierame v septembri a októbri. Môžeme ich sušiť, alebo z nich robiť šťavu, či kompót. Pôsobia proti bolesti, napríklad chrbtice, kĺbov, alebo trojhlavého nervu (zuby). Pôsobia tiež mierne preháňajúco a trochu znižujú krvný tlak.

Hloh jednosemenný

Zbierajú sa tiež plody v septembri, až októbri (na jar kvet). Pôsobí proti infarktu a má celkový priaznivý vplyv na srdce a krvný obeh. Pôsobí protiskleroticky, znižuje krvný tlak a mierne ukľudňuje. Má tiež priaznivý vplyv pri opuchoch srdečného aj ľadvinového pôvodu. Zvlášť vhodná bylina pre starších ľudí.

Kostihoj lekársky

Koreň sa zbiera v októbri, až novembri. Mimoriadne podporuje hojivé procesy, ba dokonca urýchľuje hojenie zlomenín. Zvonka ho používame na rôzne pohmôždeniny, nehojace sa rany, zápaly, vredy a pod. Vnútorne je veľmi vhodný napríklad pri žalúdočných vredoch, ale aj pri zápaloch močových ciest, alebo na uľahčenie vykašliavania.

Lopúch väčší

Koreň sa zbiera v septembri, až novembri. Podporuje látkovú výmenu, pôsobí močopudne, zlepšuje činnosť ľadvín a odstraňovanie splodín z tela. Pri vonkajšom použití je veľmi účinný proti vypadávaniu vlasov, ale tiež proti akné, či reumatizmu.

Pŕhľava dvojdomá

Koreň sa zbiera v októbri, až novembri. Je výborný na čistenie krvi, pri vonkajšom použití proti vypadávaniu vlasov.

Púpava lekárska

Koreň sa zbiera v októbri, až novembri. Podporuje trávenie a celkovo látkovú výmenu. Je značne močopudná a je dobrá pri poruchách ľadvín a močových ciest. Podporuje činnosť žlčníka a pečene, vyháňa a čiastočne rozpúšťa ľadvinové a močové kamene. Znižuje hladinu krvného cukru a je veľmi účinná pri rôznych kožných chorobách.

Ruža šípová

Šípky sa zbierajú v septembri, až októbri. Čaj slúži ako celkový posilujúci prostriedok. Má tiež močopudný účinok. Výborné sú aj čerstvé šípky po prvých mrazoch.

Tip na záver:

Výborný ovocný čaj získate, ak zmiešate sušené plody bazy, hlohu a šípky. Výhodou je tiež, že môžete potom zjesť vylúhované plody.

vybrané z knihy J.Janča a J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin