Jedlo z prírody

Matúš Ritomský

Koncom leta a na jeseň dozrieva väčšina jedlých plodov na ovocných stromoch a kríkoch. Okrem šľachteného ovocia, ktoré rastie v záhradách možno nájsť aj ich divorastúcich príbuzných v lesoch, na lúkach a v opustených sadoch a záhradách.

Ich plody sú niekedy na prvý krát menej chutné, kyslejšie, ale obsahujú veľké množstvo vitamínov a ďalších výživných látok (lesné a divorastúce plody majú až 4 násobne vyšší obsah vitamínov, ako ovocie, ktoré kúpite v obchodoch). Tiež na kríkoch možno nájsť množstvo jedlých plodov - maliny, černice, šípky, drieň, čierna baza.

V tomto období dozrievajú aj vlašské a lieskové orechy, ktoré sú bohatým zdrojom bielkovín a olejov. Nesmieme tiež zabudnúť na veľmi chutný gaštan jedlý. Pri troche námahy si môžete zabezpečiť dosť týchto plodov aj pre uskladnenie na zimu, ktorá je na rastlinnú potravu chudobná.

Na svoje si koncom leta a na jeseň prídu aj hubári. Ako náhradu zemiakov môžete v jesennom období použiť korene niektorých rastlín - lopúch, čakanka, púpava, pýr. Korene jednoducho vykopete, umyjete a použijete surové alebo varené do polievok, šalátov a podobne.

No a na záver ešte recept na chlieb zo žaľuďov, ktorých na jeseň nájdete tiež dosť: nazbierate a nasušíte žaľude, odstránite šupky, pomliete (v mlynčeku na kávu atď.), vzniknutú múku nasypete do pláteného vrecka a zalejete vriacou vodou (čím odstránite tanín), vzniknutá hmota môže slúžiť ako základ pre vytvarovanie chleba (možno zmiešať s obilným šrotom, korením, semienkami ľanovými, slnečnicovými, s hrozienkami atď. - podľa vlastnej fantázie a chuti). Žaľuďovú múku možno použiť aj na zápražku a podobne.

A ešte jedno upozornenie - nejedzte nič, čo 100% nepoznáte. Prajem dobrú chuť.

Matúš Ritomský