Jednoduché a prirodzené jedlá - recepty

Janka a Robo Péterovci
obrázok bez popisu

Vitariánske jedla z lokálnych potravín.

Kaša zo sušených hrušiek

Pomleté sušené hrušky na mäsovom mlynčeku, namočené na pol hodinku vo vode a zmiešané s pomletým makom (môže byť aj ľan alebo konopné zrno ).

Koriandrová ovocná kaša

Na noc namočené obilie (pšenica alebo tritikále) pomleté v mäsovom mlynčeku spolu so sušenými jablkami, zmiešané s postrúhanými čerstvými jablkami a dochutené mletým koriandrom.

Obilie s olejom a cesnakom

Naklíčená pšenica, ovos alebo tritikále, roztlačený cesnak, mletá paprika, soľ, panenský olej, trochu vody. Všetko premiešať a pridať ako prílohu čerstvý zeleninový šalát.

Ovsenná omáčka

Na mäsovom mlynčeku pomletý naklíčený ovos, vlašské orechy, cesnak, sol, voda z kvasenej zeleniny, bazalka, šalvia alebo rozmarín a petržlen pomletý na mäsovom mlynčeku.

Kvasená zelenina

Uhorky, cukiny alebo iná zelenina. Naspodok zavaraninovej alebo 5 litrovej sklenennej fľaše sa položí viničný list, na neho zelenina nakrájaná na pásiky, pokrájaný cesnak, kôpor a horčičné semeno. Všetko sa dobre zatlačí, zaleje slaným nálevom, navrch sa položí viničný list a zaťaýí sa, aby bola všetka zelenina pod vodou. 2 - 4 dni necháme nádobu kvasiť pri izbovej teplote, potom ju odložíme do chladnej komory.

Kvasený ovos

Naklíčený ovos (klíčky by mali byť tak dlhé, ako semená ovosu) a cibuľa nakrájaná na väčšie kusy, obidvoje zaliaté slanou vodou, zaťažené, tak aby bol ovos pod vodou. Nechať kvasiť 2-3 dni,

Jablká s pohánkou

Na jemno postrúhané jablká zmiešané s pohánkou pomletou na makovom mlynčeku.

Tritikále s medovou vodou

Suché tritikále (alebo iné obilie) pomleté na mlynčeku, mletá rasca, všetko zaliate medovou vodou.

Mak na slano

Mletý mak, soľ, cibuľa, trocha vody, mletá paprika a reďkovka

Pohánka z orechmi

Pomletá pohánka, pomleté orechy, klinčeky, aníz, koriander, zaliaté medovou vodou. V zime je chutné nechať zmes zmraziť.

Najobľúbenejší recept

Ísť pod ovocný strom a najesť sa dosýta sladučkého ovocia