Potraviny z lesov a lúk - časť 3

Jan Potácel, Stanislav Muntág

Drieň obyčajný, Hloh obyčajný, Krasovlas bezbyľový

Drieň obyčajný
Dřín obecný - Cornus mas

Rozložitý ker alebo menší strom s nízkou rozložitou korunou. Husté okolíky drobných jasnožltých kvetov sa objavia v marci až apríli, oveľa skôr ako listy. V septembri dozrievajú plody - podlhovasté karmínovočervené kôstkovice so žltkastou dužinou, 1-2 cm dlhé. Rastie na teplejších miestach a vápencovej pôde. U nás je zákonom chránený, možno zbierať len plody, ale často rastie v parkoch.
Zrelé plody obsahujú veľa organických kyselín, trieslovín a minerálnych látok, veľa vitamínu C. V ľudovom liečiteľstve sa používali proti žalúdočným chorobám a hnačkám.
Výborné sú kompótove zmesi z drieňa a jabĺk, hrušiek, čučoriedok alebo jarabín, aj ako príloha k rôznym jedlám. Môžeme z neho pripravovať čaj, džem, sirup, šťavu.

Hloh obyčajný
Hloh obecný - Crataegus oxycantha

Ker s husto tŕňovitými konármi, laločnatými listami a nepríjemne páchnúcimi bieloružovými vrcholíkmi kvetov. Plody sú vajcovité červené malvice s priemerom asi 8 mm. Využiť môžeme aj hloh jednosemenný (C.monogyna).
Hlohu sa darí vo vápencovitých pôdach, na okrajoch lesov, stráňach, medziach. Často sa pestuje aj ako okrasná rastlina.
Plody, ale aj kvety a listy obsahujú glykozoidy, ktoré ovplyvňujú srdcovocievny systém: v malých dávkach rozširujú cievy a zlepšujú činnosť srdca.
Kyslasté plody s bohatým obsahom rôznych účinných látok môžeme jesť čerstvé alebo použiť na prípravu pečiva, kaší atď.

Krasovlas bezbyľový
Púpava bezlodyžná - Carlina acaulis

Trváca bylina s prízemnou ružicou pérovito zárezových ostnato zúbkovaných listov a jedným veľkým plochým kvetným úborom v strede, ktorý má po okraji svetlé ostnaté lupene podobné drobným lístkom. Kvitne v júli až v septembri. Rastie na slnečných trávnatých plochách.
Koreň obsahuje inulín, silicu a iné látky. Podporuje vylučovanie vody vo forme moču a potu, a tak urýchľuje metabolizmus a odbúravanie odpadov z tela. Preto sa používa pri horúčkovitých chorobách a zápaloch dýchacích ciest. Podporuje trávenie a je vhodný pre diabetikov.
Z rastliny vyberáme šťavnaté, mäsité lôžko mladých kvetných úborov, ktoré môžeme jesť v surovom stave, alebo rozlične kuchynsky upraviť. Má sladkastú slabo orieškovú chuť, koreň môžeme používať podobne ako koreň púpavy lekárskej (ako zeleninu do polievok atp.)

Pokračovanie v ďalšom čísle.

Podľa knihy Potraviny z lesov a a lúk, Jan Potácel, Stanislav Muntág (Nova, 1991)