Potraviny z lesov a lúk - časť 2

Jan Potácel, Stanislav Muntág

Ďatelina lúčna, Cesnak medvedí, Mrlík dobrý

Ďatelina lúčna

Jetel luční - Trifolium partense

Trváca bylina s článkovitou stonkou, trojpočetnými listami a červenými (niekedy aj bielymi) voňavými súkvetiami. Rastie na lúkach. Podobný tvar a význam majú aj iné druhy ďateliny, najmä ďatelina plazivá (T. repens), ktorá má biele súkvetia.
Ďatelina obsahuje triesloviny a silice s dezinfekčnými účinkami na tráviaci trakt a dýchacie cesty. Využíva sa na podporu trávenia pri tráviacich ťažkostiach, zapríčinených premnožením nežiadúcej črevnej flóry a pri zápaloch dýchacích ciest.
Mladé jarné výhonky majú príjemnú chuť a vôňu a môžeme ich použiť do jarných bylinkovo-zeleninových zmesí, polievok, šalátov a prívarkov. Z kvetov sa pripravuje liečivý čaj.

Cesnak medvedí

Cesnak medvědí - Allium ursinum

Trváca rastlina s trojhranným stvolom, vysokým 20-40 cm, zvyčajne dvojicou vajcovito-kopijovitých prízemných listov a drobným okolíkom bielych kvetov. Rastie v tienistých a vlhkých hájoch, lužných lesoch, bučinách na vápencovom podklade.
Neskúsený zberateľ si môže listy cesnaku medvedieho pomýliť s listami jedovatej konvalinky voňavej (Convalaria majalis). Bezpečným rozlišovacím znakom je, že listy cesnaku medvedieho majú po rozdrvení výraznú cesnakovú vôňu.

Celá rastlina obsahuje účinné sírnaté silice, vitamín C a ďalšie látky, takže pôsobí antibakteriálne a protiplesňovo s liečivým účinkom pri zápaloch dýchacích ciest a poruchách trávenia, účinkuje protiskleroticky a reguluje krvný tlak.

Zbierajú sa mladé šťavnaté listy na jar a cibule na jeseň. Oboje sa používa ako cesnak kuchynský: na prípravu šalátov, nátierok, na dochucovanie polievok a iných jedál.

Mrlík dobrý

Merlík dobrý - Chenopodium bonus henricus

Trváca zelená bylina 30-80 cm vysoká so vzpriamenou, hranatou, málo rozvetvenou červenkastou stonkou. Listy sú tmavozelené, kopijovité, horné akoby posypané múkou. Rastie v okolí ľudských sídiel. Môžeme využiť aj iné druhy mrlíkov. Niektoré však nie sú vhodné na konzumáciu (napr.mrlík hybridný, ktorý nepríjemne páchne).

Na liečebné účely sa používa mrlík voňavý (Ch. ambrosioides), ktorý sa u nás iba pestuje. Má antiparazitické účinky.

Mrlík dobrý a čiastočne aj ostatné uvedené druhy slúžia ako vinikajúca náhrada špenátu. Zbierame z nich mladé listy a šťavnaté vrcholky stoniek, ktoré používame do polievok, prívarkov, kaší a fašíriek.

Pokračovanie v ďalšom čísle.

Podľa knihy Potraviny z lesov a a lúk
Jan Potácel, Stanislav Muntág (Nova, 1991)