Potraviny z lesov a lúk - časť 1
V minulých číslach Kruhu života sme sa venovali liečebným účinkom známych voľne rastúcich byliniek. V rubrike Potraviny z lesov a lúk sa budeme tiež venovať divorastúcim rastlinám a plodom, ale z trochu iného pohľadu na možnosť ich využitia - priblížime Vám možnosti ich použitia v kuchyni. Ku každej rastline uvedieme jej slovenský, český a latinský názov, popis, informáciu o výživnej hodnote a námety na kuchynské využitie. Dobrú chuť.
Buk obyčajný
Buk lesní - Fagus silvatica
Vysoký strom s mohutnou korunou. Plody sú známe trojhranné, asi 1 cm dlhé bukvice, uložené po dvoch v ostnatej hnedej tvrdej a asi 2 cm dlhej čiaške. Dozrievajú v októbri.
Bukvice obsahujú najmä škrob, olej, tuk a nerastné látky. Surové bukvice obsahujú dráždivý fagin, ktorý sa pri tepelnej úprave rozkladá.
Usušené a rozdrvené bukvice môžeme primiešavať do surovín na prípravu chleba, placiek a pod.
Čakanka obyčajná
Čekanka obecná - Cichorium intybus
Trváca bylina vysoká 0,3 až 1,2 m. V pôde vytvára žltkastobiely vretenovitý koreň, z ktorého v prvom roku vyrastá prízemná ružica listov podobných púpave, neskôr odstávajúco rozkonárená stonka so sediacimi listami a modrými úbormi kvetov. V hojnom množstve rastie na medziach, lúkách.
Koreň čakanky obsahuje až 49% inulínu a rozličné horké látky s liečivým účinkom. Povzbudzuje činnosť tráviacich orgánov, vylučovanie tráviacich štiav a žlče. Pre mierny účinok sa odporúča pacientom s vredovou chorobou žalúdka a chronickými chorobami pečene a žlčníka.
Veľmi mladé listy čakanky môžeme použiť do šalátov, polievok a prívarkov. Chuťovo sú podobné listom púpavy. Koreň vyberáme zvyčajne v jeseni a používame varený do prívarkov alebo pražený do kávovinových zmesí (cigória).
Lopúch väčší
Lopouch větší - Arctium lappa
Dvojročná burinovitá rastlina známa kvetnými úbormi, ktoré sa po dozretí semien ľahko prichytia na odev. Podobné druhy sú lopúch menší (A.minus) a plstnatý (A.tomentosum).
Koreň obsahuje látky, ktoré napomáhajú látkovej premene, pôsobia močopudne. Používa sa najmä zvonku na rozličné kožné a vlasové choroby.
Využiť môžeme mladé jarné výhonky, šťavnaté vrcholce osi a mladé lístky všetkých druhov lopúchov na prípravu šalátov alebo varených jedál ako náhradu špargle. Koreň môžeme sušiť a drviť na múku (do chlebového cesta), využiť na prípravu sirupu alebo do polievok namiesto zemiakov. Môžeme ho aj opekať.
Pokračovanie v ďalšom čísle.
Podľa knihy Potraviny z lesov a a lúk, Jan Potácel, Stanislav Muntág (Nova, 1991)