Potraviny z lesov a lúk - časť 1

Potraviny z lesov a a lúk

V minulých číslach Kruhu života sme sa venovali liečebným účinkom známych voľne rastúcich byliniek. V rubrike Potraviny z lesov a lúk sa budeme tiež venovať divorastúcim rastlinám a plodom, ale z trochu iného pohľadu na možnosť ich využitia - priblížime Vám možnosti ich použitia v kuchyni. Ku každej rastline uvedieme jej slovenský, český a latinský názov, popis, informáciu o výživnej hodnote a námety na kuchynské využitie. Dobrú chuť.

Buk obyčajný

Buk lesní - Fagus silvatica

Vysoký strom s mohutnou korunou. Plody sú známe trojhranné, asi 1 cm dlhé bukvice, uložené po dvoch v ostnatej hnedej tvrdej a asi 2 cm dlhej čiaške. Dozrievajú v októbri.

Bukvice obsahujú najmä škrob, olej, tuk a nerastné látky. Surové bukvice obsahujú dráždivý fagin, ktorý sa pri tepelnej úprave rozkladá.

Usušené a rozdrvené bukvice môžeme primiešavať do surovín na prípravu chleba, placiek a pod.

Čakanka obyčajná

Čekanka obecná - Cichorium intybus

Trváca bylina vysoká 0,3 až 1,2 m. V pôde vytvára žltkastobiely vretenovitý koreň, z ktorého v prvom roku vyrastá prízemná ružica listov podobných púpave, neskôr odstávajúco rozkonárená stonka so sediacimi listami a modrými úbormi kvetov. V hojnom množstve rastie na medziach, lúkách.

Koreň čakanky obsahuje až 49% inulínu a rozličné horké látky s liečivým účinkom. Povzbudzuje činnosť tráviacich orgánov, vylučovanie tráviacich štiav a žlče. Pre mierny účinok sa odporúča pacientom s vredovou chorobou žalúdka a chronickými chorobami pečene a žlčníka.

Veľmi mladé listy čakanky môžeme použiť do šalátov, polievok a prívarkov. Chuťovo sú podobné listom púpavy. Koreň vyberáme zvyčajne v jeseni a používame varený do prívarkov alebo pražený do kávovinových zmesí (cigória).

Lopúch väčší

Lopouch větší - Arctium lappa

Dvojročná burinovitá rastlina známa kvetnými úbormi, ktoré sa po dozretí semien ľahko prichytia na odev. Podobné druhy sú lopúch menší (A.minus) a plstnatý (A.tomentosum).

Koreň obsahuje látky, ktoré napomáhajú látkovej premene, pôsobia močopudne. Používa sa najmä zvonku na rozličné kožné a vlasové choroby.

Využiť môžeme mladé jarné výhonky, šťavnaté vrcholce osi a mladé lístky všetkých druhov lopúchov na prípravu šalátov alebo varených jedál ako náhradu špargle. Koreň môžeme sušiť a drviť na múku (do chlebového cesta), využiť na prípravu sirupu alebo do polievok namiesto zemiakov. Môžeme ho aj opekať.

Pokračovanie v ďalšom čísle.

Podľa knihy Potraviny z lesov a a lúk, Jan Potácel, Stanislav Muntág (Nova, 1991)