Bylinky - zber, úprava , použitie

Ondro Végh

Vonku vládne Zima, ťažko možno zbierať nejaké bylinky a tak si niečo povieme o bylinkách všeobecne. Ako ich zbierať, pripravovať a tiež iné veci. Chcel by som priblížiť hlavne niektoré veci, ktoré asi v klasických herbároch nenájdete. Boli síce známe naším predkom odpradávna, ale napriek svojej účinnosti boli odsunuté do oblasti povier. Až teraz aj veda postupne začína prichádzať na to, že na týchto zvykoch niečo je.

Začneme tým, kedy bylinky zbierať. Rastlina totiž nemá stále rovnaký liečivý účinok. Ten sa mení v závislosti od časti roka, mesiaca, ale aj dňa. Vo všeobecnosti najväčšiu silu ale majú rastliny pri splne mesiaca a tiež cez svätojánsku noc (letný slnovrat). Záleží tiež na tom, ktorú časť rastliny zbierame:

Korene: Zbierať by sa mali skoro na Jar (marec), alebo v Jeseni (október, november) a to pri splne, alebo ubúdajúcom mesiaci. Ak to nie je možné tak pri klesajúcom mesiaci a v dni zeme (koreňov). Dobré je tiež , ak to je v znamení ovládajúcom danú časť tela, ktorú bylinka lieči. Zdá sa to byť moc, ale to neznamená, že musíte dodržať všetko. Stačí ak dodržíte aspoň niektorú z daných podmienok. Viac o určovaní fáz mesiace je v kalendári vloženom v časopise. Najvhodnejšia denná doba je pred východom slnka, alebo neskoro večer.

Listy: Mali by sa zbierať z mladých rastlín pred kvitnutím (ak sa zároveň nezbiera aj kvet). Ideálne je to za slnečného dňa, pred obedom. Mesiac by mal byť v splne, alebo pribúdať. Ak to nie je možné, tak by mal byť aspoň stúpajúci, alebo dni vody (listov). Výnimku tvorí žihľava, ktorá by sa mala ako prostriedok na čistenie krvi zbierať aj používať pri ubúdajúcom mesiaci.

Kvety: Najlepšie je ich zbierať keď sú v plnom kvete a to za slnečného dňa okolo obeda. Mesiac by mal byť v splne, alebo pribúdať. Ak to nie je možné, tak by mal byť aspoň stúpajúci, alebo dni vzduchu (kvetov).

Plody: Zbierame zrelé plody za suchého dňa, ale nie v poludňajšom úpeku. Pri pribúdajúcom mesiaci sa zbierajú plody len na okamžité použitie. Na uskladnenie je vhodnejší stúpajúci mesiac, alebo dni vody (listov).
Predtým, než začnete bylinky trhať, skúste sa rastline prihovoriť. Rastliny majú tiež dušu, aj keď nie každá individuálnu. Naši predkovia, ale aj iné prírodné národy dávno vedeli, že každý rastlinný aj zvierací druh má svoju skupinovú dušu (viď totemy u Indiánov). Dokonca aj v ezoterickej vetve kresťanstva toto poznanie bolo, ale postupne sa vytratilo. Ľudia z prírodných národov s úplnou samozrejmosťou hovoria o tom, že sa im tieto duše prihovárajú. Neznamená to, že komunikujú napríklad s púpavou, ale so skupinovou dušou púpavy, inteligentnou bytosťou, ktorá na rozdiel od individuálnej duše človeka nie je viazaná telom. Jej pôsobenie sa však prejavuje v každej bylinke daného druhu. My sme už schopnosť vnímať tieto bytosti stratili, ale je možné ju znovu nadobudnúť. To je však na dlhšie a preto sa tým teraz nebudem zaoberať. V každom prípade ale dobre urobíte, ak sa pred tým než začnete bylinku trhať prihovoríte jej duši a poprosíte ju o pomoc. Poproste ju, aby vám, aj všetkým, čo budú bylinku používať pomohla svojou liečivou mocou, ktorá ďaleko presahuje len samotné chemické zloženie. Takto prechádzate od pozície drancovateľa prírody k vedomému a ohľaduplnému vzťahu ku všetkému živému. Postupne tiež rozvíjate svoju schopnosť vnímať jemnejšie roviny bytia.

Na zber pokiaľ možno nepoužívajte kovové predmety (nôž, nožnice). Ako by povedali starí Sloveni, narušíte tým živú rastliny (životnú energiu, pránu Indov). Väčšina bylín sa dá utrhnúť, či ulomiť.

Bylinky je najlepšie sušiť na nejakom site, rošte, alebo zavesené, aby boli dostatočne prevzdušnené. Na skladovanie sú vhodné hlavne tmavé poháre a papierové sáčky. Plniť by sa mali pri ubúdajúcom mesiaci (nezávisle na dobe zberu). Zabránite tým vlhnutiu a plesniveniu.

Používať môžeme bylinky vo viacerých formách. Závisí to hlavne od toho, na čo budú použité:

Nálev: Najobvyklejšia forma prípravy. Množstvo podľa druhu sa zaleje vriacou vodou a nechá sa asi 15-20 minút vylúhovať.

Odvar: U rastlín, ktorých účinné látky sa ťažko vylúhujú (hlavne korene a dreviny) je možné chvíľu bylinku povariť. Nemalo by to však byť dlhšie ako 15 minút.

Masť: Byliny dáme do vhodnej nádoby a zalejeme kvalitným olejom (najlepšie za studena lisovaným), tak aby ich len ľahko zakrýval. Nádobu vložíme do väčšieho hrnca s vodou a dáme variť na miernom plameni asi 20 minút. Zatiaľ v inej nádobe roztopíme včelí vosk (asi 3-4 polievkové lyžice na 250 ml oleja). Potom olej precedíme a zmiešame s voskom. Zmes nalejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Poháre treba dôkladne vyčistiť, najlepšie vyvariť, aby sa masť nekazila.

Tinktúra: Byliny zalejeme alkoholom (v pomere asi 1:5 a minimálne 50 percentným) a necháme odstáť 7 až 14 dní), pričom nádobu každý deň potrasieme. Po tejto dobe zmes scedíme. Dávkuje sa asi 20 až 25 kvapiek, obvykle 3-krát denne.

Sirup: Cukor rozpustíme vo vode v pomere 1:2 a v tomto roztoku varíme pokým nevznikne hustejší sirup. Potom do neho namočíme na 20 minút byliny a precedíme. Môžeme tiež použiť med, alebo javorový sirup. Užívame 3 krát denne 1 polievkovú lyžicu.

Ako pri zbere, tak aj pri príprave je veľmi dôležité naše vnútorné naladenie. Vnútorným kľudom a láskyplnou snahou pomôcť (hlavne ak to robíte pre niekoho iného, ale aj pre seba) účinok byliniek zlepšíte. Nezávisí totiž len na našich činoch, ale aj na našich myšlienkach, ktorými často nevedome zraňujeme. Každá nenávistná a zlostná myšlienka ubližuje nielen tomu, na koho je namierená, ale aj nám.

Ondro Végh

Komentáre

dakujem

Ďakujem krásne za úžasny clanok.. je super že vieme na internete najsť ešte aj takeho veci..písané trochu inak.. VDAKA ♥

miesto zberu lipy v Bratislave

Dobrý deň, snaď budem mať šťastie a poardíte mi, kde v Bratislave a blízkom okolí sa dá nazbierať lipa ?

Poďakovanie

Ďakujem veľmi pekne za tento skvelý článok. Dlho som niečo také hľadala.Akurát včera som sa rozhodla že začnem zbierať bylinky a budem pomáhať pretože raz dávno by som tým pomohla milovanej osobe. Už je ale neskoro… Tento príspevok mi dopomohol a naozaj vám chcem poďakovať.